zaterdag 8 maart 2008

The great ocean road - vakantie deel 3

Eenmaal in Melbourne aangekomen, hadden we twee dagen om de stad te bezichtigen ... Absoluut heel anders dan Sydney, maar ook veel gelijkenissen. Er zijn veel belangrijke overheidsgebouwen, veel zandstenen gebouwen tussen glazen kantoorflats en natuurlijk veel winkelcentra net als in Sydney. Dat zijn wel de belangrijkste overeenkomsten denk ik, Melbourne doet veel Europeser aan. Dat komt denk ik voor het grootste deel doordat er trams rijden en er dus brede straten zijn en doordat de populatie Aziaten er een stuk kleiner is. We zijn op de Rialto towers geweest om een breed beeld van de stad te krijgen en de Formule 1 racebaan te zien natuurlijk (ben je al jaloers Daan?). Natuurlijk hebben we alle belangrijke plekjes in de stad gezien, zoals Flinders station, Federation Square, the Old Treasury en de Fitzroy gardens alwaar we na zonsondergang een hele hoop possums gezien hebben. Die possums waren trouwens helemaal niet schuw, maar toen blijkbaar vonden dat we weg moesten werd Ramon gekrabd en ik gebeten (!) door een van de beestjes.
De volgende dag hebben we onze Wicked campervan opgehaald, we waren voor de komende 5 nachten eigenaar van de enige echte Bart Simpson van, een benzine slurpende Mitsubishi waar duidelijk niet altijd even goed voor gezorgd was ... Toen we een heuveltje in Lorne trokken (ik natuurlijk weer) raakte de motor bijna oververhit en hebben we een half uur de motor af laten koelen alvorens we naar de Ersekin falls reden. Gelukkig had mijn trouwe Rough guide gewaarschuwd voor de steile afdaling naar de watervallen, dus zijn we dat maar gaan lopen. Naast moeite met heuveltjes, had Bartje ook enigzins moeite met wakker worden na nachtelijke regen ... net als wij overigens want het "bed" in de van zorgde voor beurse plekken op schouders en heupen. Dat was dan de eerste dag op de great ocean road die absoluut wel de klassificering great verdient. We hebben die dag ook een uurtje in het water doorgebracht bij Roadknight point, want het was echt superheet die dag. De volgende dag was dat (helaas) over, want we werden wakker met regen. Gelukkig stopte de regen voor de middag en zijn we naar Cape Otway gereden waar we onderweg totaal 5 koala's hebben gespot. Weer terug op de ocean road hebben we vele stops gemaakt, onder andere bij de Twelve Apostles, de Lord Arch Gorge en de London bridge. We zijn uiteinde gestopt in Port Fairy waar een kolonie Mocking birds nestelde en dat was dan alweer het einde van de great ocean road die wel geweldig is, maar niet zo lang ("slechts" 180 km).
De dag erna zijn we naar Cape Bridgewater gereden om te kijken naar de kolonie zeehonden die daar huisde. Daar kwamen we er wederom achter dat je eerst een berg moet beklimmen in Oz voordat je wat te zien krijgt. Dit keer was het de hoogste coastal cliff van Victoria! Vanuit daar zijn we landinwaards gereden naar de wijnregio tussen Coonawarra en Pathaway. We hebben overnacht op een natuurcamping bij de Naracoorte caves waar de kangaroes vrolijk rondhupsten en waar we vroeg in de morgen een van de Limestone caves bezocht hebben. Na Pathaway besloten we terug te gaan richting de kust om daar de lagunes te zien. Of dat zo verstandig was, blijft de vraag ... het was in ieder geval een hele ervaring om over een zeer smalle weg door het midden van niets (next service: 90 km) te rijden met zoveel wind dat er overal om ons heen zandhozen ontstonden. Van de lagunes was namelijk niet heel veel te zien ... door de droogte van de zomer, waren alle meertjes namelijk nogal droog. Voordat we de volgende dag weer afscheid moesten nemen van Bart zijn we in Hahndorf, een oud Duits kolonisten dorp, gebleven waar we schitzel en wurst gegeten hebben met een lekker glas Duits tapbier dabei (voor Protonezen: debije natuurlijk). De volgende dag zijn we dus naar Adelaide gereden waar het geen sinecure was om een kamer te krijgen aangezien er een evenement was in de stad (wat wij natuurlijk weer niet wisten). Aldus is het tijd om over te schakelen naar "Outback safari - vakantie deel 4".

Geen opmerkingen: